Gode råd, når din baby ikke vil sove

Baby der ikke kan sove
Gode råd, når din baby ikke vil sove
Henrik Andersen
-
03/10/2022
-

Når din baby har svært ved at falde i søvn eller vågner flere gange i løbet af natten, så er gode råd dyre. Der findes desværre ikke noget universalråd, der kan afhjælpe situationen en gang for alle. Der er dog nogle råd, når din baby ikke vil sove, som du kan afprøve. Måske hjælper det for din baby.

Nogle af de gode råd, når din baby ikke vil sove, handler om nogle praktiske ting, du kan gøre. Andre råd handler om at skabe nogle rutiner, som kan forbedre babyens soverytme. Sommetider kan en kombination af disse være den løsning, der er bedst for jer.

Praktiske råd i forbindelse med, at baby skal puttes

Mange gode råd, når din baby ikke vil sove, handler om nogle praktiske ting i forbindelse med, at du skal putte barnet.

Allerede fra barnet er spædt, tilrådes det, at I har nogle gode og rolige rutiner, som du skal holde fast i. Når babyen har fået noget, der minder om et fast sovemønster, så er det vigtigt, at barnet bliver puttet på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Desuden kan I have nogle rutiner, som at læse, synge eller lignende. Lyset og lydene bør være dæmpede.

Læg dynen fast omkring barnet, eller læg barnet i en tyngdepose eller en tyngdevest, som kan hjælpe barnet til at føle tryghed og ro.

Vær forberedt på, at der til trods for de gode rutiner godt kan være aftener og nætter, hvor barnet er uroligt og ikke kan falde i søvn. Eller hvor barnet vågner i løbet af natten og er utrøsteligt. Det kan være svært at håndtere, men alle oplever det.

Flere gode råd, når din baby ikke vil sove

Tiden, indtil barnet bliver stort nok til at sove igennem om natten, er en periode, der fylder forældre med frustration, ulykkelighed og udmattelse. Selv om du ved, at det er en fase, der får en ende, så er det virkelig anstrengende, mens det står på.

Når hverken du eller din baby får sovet ordentligt eller tilstrækkeligt, så kan hverdagen føles uoverkommelig. Derfor kan det være en god håndsrækning at få nogle gode råd, når baby ikke kan sove. Sundhedsplejerske, Christina Louise Lindhardt, giver på sundhed.dk gode råd om blandt andet disse emner:

  • Sådan bør barnet puttes enten i egen seng eller i forældrenes seng
  • Gode rutiner i forbindelse med at putte barnet
  • Hvis barnet vågner i løbet af natten
  • Middagssøvn – hvor længe og til hvilken alder?
  • Ting i barnets udvikling, der kan give anledning til urolig nattesøvn

At klare den periode, hvor barnet ikke sover igennem

Desuden anbefaler Christina Louise Lindhardt, at barnet bliver passet af og til, så du kan få sovet igennem og derved bedre kan overkomme de urolige nætter.

Der kan være stor forskel på, hvornår en baby kan sove igennem. Det vil sige at sove omkring fem timer i træk om natten. Nogle gør det efter et halvt års tid, andre gør det efter et par år. Du skal derfor indstille dig på, at det er en længere periode, hvor også din søvn bliver afbrudt.

Det er derfor en god investering at få skabt nogle godt vaner så tidligt som muligt. Hold fast i dem, der fungerer for jer – for der er typisk mange, der gerne vil give dig alverdens mere eller mindre gode råd, når din baby ikke vil sove.

Copyright 2024 - Pilanto Aps